Senaste nyttPå kommande
31 julFilmeckerölinjen rallysprint
22 julResultatRallysprinten 2017
23 julResultatEckerölinjen Rallysprint 2016
Hem | Kalender | Evenemang | Klubbar | Forum | Galleri | Filmer | Länkar | Resultat | Arkiv | Kontakt | Torg | Om
It is currently Mon 29 Nov 2021, 17:03

All times are UTC + 2 hours




Post new topic Reply to topic  [ 78 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Author Message
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Wed 03 Nov 2021, 20:00 
Offline
Inventarie
User avatar

Joined: Sun 16 May 2004, 01:07
Posts: 29997
Location: Mariehamn
Kör: Impreza GT
Nu har denna hexacopter lämnat "människobyn" som köparen brukar kalla stället. :lol:
Du får väl fråga om du undrar nåt.

Kanalerna på mottagaren var i alla fall så här:
1 = Aileron (Buzzer)
2 = Elevator
3 = Throttle
4 = Rudder
5 = Flight Mode
6 = Kamera-Tilt
7 = Landställ
8 = Kameraavtryckare
B = Kondensator

Så de tre lösa kablarna undertill har alltså gått till servon (tilt, roll och avtryckare).


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Wed 03 Nov 2021, 20:20 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
MickeM wrote:
Nu har denna hexacopter lämnat "människobyn" som köparen brukar kalla stället. :lol:
Du får väl fråga om du undrar nåt.

Kanalerna på mottagaren var i alla fall så här:
1 = Aileron (Buzzer)
2 = Elevator
3 = Throttle
4 = Rudder
5 = Flight Mode
6 = Kamera-Tilt
7 = Landställ
8 = Kameraavtryckare
B = Kondensator

Så de tre lösa kablarna undertill har alltså gått till servon (tilt, roll och avtryckare).

Japp. Jag har listat ut hur landställena fungerar iaf. Nu slåss jag med telemetrin. Minns vid nått skeda att drivrutinerna kan bråka i win10 men sen kom jag på att jag kört samma dator med samma missionplanner mot min Mimi APM. Har ändrat id till 25 men de connectar inga

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Wed 03 Nov 2021, 20:34 
Offline
Inventarie
User avatar

Joined: Sun 16 May 2004, 01:07
Posts: 29997
Location: Mariehamn
Kör: Impreza GT
Kobbeuffe wrote:
Japp. Jag har listat ut hur landställena fungerar iaf. Nu slåss jag med telemetrin. Minns vid nått skeda att drivrutinerna kan bråka i win10 men sen kom jag på att jag kört samma dator med samma missionplanner mot min Mimi APM. Har ändrat id till 25 men de connectar inga

Du måste se till att bägge telemetri-radios har samma inställningar.
Dvs se till att du (en i taget) kan ansluta SIK-radion med USB till datorn och ta "Load" eller va det var i Mission Planner för att ladda ner inställningarna från SIK-radion.
Uppgradera först till firmware 2.0 (om det är den som gäller än), sen ställ in Net ID till nåt annat än 25, för det har jag. ;-) I fall vi ska flyga på samma ställe samtidigt. Det går att ha samma, men "den närmaste vinner".
Och kolla vad resten är inställt på.
Sen gör du samma med den andra SIK-radion (du måste ansluta bägge med USB-kabel till datorn, en i taget).
När du har samma inställningar på dem så ska det connecta på rätt COM-port och 57600.
Den på hexan är inte uppdaterad och har nog äldre firmware.

APM 2.5an har APM:Copter 3.2.1 installerad och det är senaste versionen som fungerar på APM så det finns ingen som helst orsak att installera om den, då far precis allt.

Får du absolut inte kontakt med telemetri (vilket du borde för jag har använt telemetrin) så får du pynja bort "fluffet" på ena långsidan och ansluta en micro-USB-kabel direkt till APM och ansluta på rätt COM-port och 115200.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Wed 03 Nov 2021, 20:44 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
MickeM wrote:
Kobbeuffe wrote:
Japp. Jag har listat ut hur landställena fungerar iaf. Nu slåss jag med telemetrin. Minns vid nått skeda att drivrutinerna kan bråka i win10 men sen kom jag på att jag kört samma dator med samma missionplanner mot min Mimi APM. Har ändrat id till 25 men de connectar inga

Du måste se till att bägge telemetri-radios har samma inställningar.
Dvs se till att du (en i taget) kan ansluta SIK-radion med USB till datorn och ta "Load" eller va det var i Mission Planner för att ladda ner inställningarna från SIK-radion.
Uppgradera först till firmware 2.0 (om det är den som gäller än), sen ställ in Net ID till nåt annat än 25, för det har jag. ;-) I fall vi ska flyga på samma ställe samtidigt. Det går att ha samma, men "den närmaste vinner".
Och kolla vad resten är inställt på.
Sen gör du samma med den andra SIK-radion (du måste ansluta bägge med USB-kabel till datorn, en i taget).
När du har samma inställningar på dem så ska det connecta på rätt COM-port och 57600.
Den på hexan är inte uppdaterad och har nog äldre firmware.

APM 2.5an har APM:Copter 3.2.1 installerad och det är senaste versionen som fungerar på APM så det finns ingen som helst orsak att installera om den, då far precis allt.

Får du absolut inte kontakt med telemetri (vilket du borde för jag har använt telemetrin) så får du pynja bort "fluffet" på ena långsidan och ansluta en micro-USB-kabel direkt till APM och ansluta på rätt COM-port och 115200.


Tack, jag ska prova

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Thu 04 Nov 2021, 13:30 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
Det funka ju inte. Jag kom på att jag tidigare haft samma problem och då har det varit USB kabeln mellan datorn och telemetrin som varit fel. Jag ska prova med några andra och se när jag kommer hem i kväll...

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Thu 04 Nov 2021, 18:58 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
Kobbeuffe wrote:
Det funka ju inte. Jag kom på att jag tidigare haft samma problem och då har det varit USB kabeln mellan datorn och telemetrin som varit fel. Jag ska prova med några andra och se när jag kommer hem i kväll...

Nej det var det inte. Däremot så fick jag ihop den med datorn direkt med kabel så nu är mina flightmodes som jag vill ha dom.


FLYGKLAR mao, nu måst ja vänta på provflygarväder

Sen då? Jag tänkte nog spinna vidare på ursprungsiden med foto och videoplattform. gopro/kopia samt 3 axlig gimbal står på listan över behöver köpa, ev. en FPVlänk ihop med det. Eller ska ja släng på 1,3ghz 800mW å flyg den i autoläge runt hela ön? Njäää, kul sku de va men det finns visst e massa regler kring sånt ;)

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Thu 04 Nov 2021, 20:40 
Offline
Inventarie
User avatar

Joined: Sun 16 May 2004, 01:07
Posts: 29997
Location: Mariehamn
Kör: Impreza GT
Mjo dom där micro-USB-kablarna tål ingenting, har gått åt ett gäng. Dessutom finns det flera sorter av dem, alla passar inte, fast de verkar passa. :roll:

Men funkat har bägge SIK-radios gjort för jag har använt bägge, så nåt har du säkert missat. Det kan ju vara så att nyaste nya Mission Planner inte vill ha att göra med gamla grejer, de verkar fasa ut saker och ting steg för steg. Men men... jag har inte haft datorn med alla ggr när jag flugit med den. Har räckt med: Starta sändaren, anslut acken i hexan och vänta på att blå LEDen lyser/blinkar som den ska när den har GPS Lock. Sen disarm och flyga.

Jag hade den ju lite kort för foto med liten kompaktkamera, tills jag skaffade en annan för det ändamålet. Finns GoPro-size-kameror med inbyggd/påhängd videosändare så slipper du kablar. Dessutom är dom kamerorna lätta jämfört med extragrejer. Men skulle va smidigt med en 3-axlig gimbal så kabeln inte trasslar in sig efter 2 varv. :-D

Kul att nån får nytta av hexan. Den är välbyggd och har funkat bra. Men propparna måste anpassas till totalvikten.

Dom där landställen kräver lite mer aktiv landning än bara släppa den rakt ner, tyngdpunkten är långt ovan mark så om det lutar lite måste man ibland hjälpa till att den inte försöker välta, man blir så nervös då, speciellt när den envisas fastna i högt gräs. :mrgreen:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Mon 08 Nov 2021, 18:09 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
Nu har jag flugit den. Gjorde 3 lyft i "Stabilize" mode och slog om till "Loiter" vid ca 5 meter och det funkade ju klockrent, den kändes lite "rapp" i manövrarna och jag fick faktiskt hålla tungan rätt i mun sär jag flög den. Landningarna var som Micke sa lite spännande men inget oroväckande på grusparkeringen hemma så den kom hel med in :)

Nu behöver jag skaffa en Gimbal och en kamera så den ska få jobba med det den är tänkt till, Måste väl skaffa andra proppar samtidigt. Kanske butiken på Parkgatan har på lager 8) 8)

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Mon 08 Nov 2021, 19:29 
Offline
Inventarie
User avatar

Joined: Sun 16 May 2004, 01:07
Posts: 29997
Location: Mariehamn
Kör: Impreza GT
Kobbeuffe wrote:
Nu har jag flugit den. Gjorde 3 lyft i "Stabilize" mode och slog om till "Loiter" vid ca 5 meter och det funkade ju klockrent, den kändes lite "rapp" i manövrarna och jag fick faktiskt hålla tungan rätt i mun sär jag flög den. Landningarna var som Micke sa lite spännande men inget oroväckande på grusparkeringen hemma så den kom hel med in :)

Nu behöver jag skaffa en Gimbal och en kamera så den ska få jobba med det den är tänkt till, Måste väl skaffa andra proppar samtidigt. Kanske butiken på Parkgatan har på lager 8) 8)

Härligt! Kul att höra. :-)
Jag brukade alltid starta den i stabilize mode, då hade JAG kontrollen.
Den känns säkert lite rapp eftersom den är utan last undertill och acken ovan.
Landningarna... tror jag bara startat och landat på gräs hela dess liv. :mrgreen:
Gräs brukar benen fastna i, och med acken upptill utan last kunde den bli lite "på tårna".
Jag flög oftast bara med ett 4S 4000 LiPo, provade två en gång, men utan last var den lite väl tung upptill, påverkar ju beteendet.
Jag hade också -10% expo på sändaren för att få in det mjuka vid spakarnas mitt.
Den ska inte hovra vid mittspak, ArduPilot funkar inte så. Den hovrar där den ska hovra, man sätter på rätt proppar för att få det mest rätt utgående från RCOUT (den som måste vara inom 40-60%, helst lite under 50%. Jag har testat 10", 9" och senast 8" som funka bäst utan last.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Mon 08 Nov 2021, 19:36 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
Jo, det ska bli intressant att testa den med lite mera vikt under. Jag väntar på besked om va de finns för gimbals bara eller om internet ska få tjäna som affär igen... :P :P :P

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Thu 11 Nov 2021, 18:48 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
Sökte upp min gamla Turnigy 1080p cam med GoPro mått, Tänkte printa en gimbal bara jag får tag i motorer å kort eller köper en färdig såklart. Måst ju börja nånstans :)

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Tue 16 Nov 2021, 08:43 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
In via människobyn efter lite mer prylar va jag igår. Gimbalmotorer och styrkort å ny kamera. Printern går och armar till gimbal byggs ;)

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Sat 20 Nov 2021, 12:34 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
Så var en gimbal printad, monterad och programmerad.
Ingen aning om vad själva APM gör me den så de strunta jag i å koppla in än så länge. Jag kör bara en kanal på vridpot för att ändra pitchen på kameran annars är det kontrollern som sköter gimbaln.

Det enda som är kvar på den nu är att jag måste fixa strömförsörjningen till den på nåt vis. Ska ju kunna mata in bra me ström ändå så löda direkt i PDB kanske


Attachment:
258516844_1888258671358787_7825871600642255779_n.jpg
258516844_1888258671358787_7825871600642255779_n.jpg [ 44.25 KiB | Viewed 111 times ]

Attachment:
259292335_272135018190018_6983065976290299760_n.jpg
259292335_272135018190018_6983065976290299760_n.jpg [ 41.05 KiB | Viewed 111 times ]

Attachment:
258183704_431031125088730_7597593978503634878_n.jpg
258183704_431031125088730_7597593978503634878_n.jpg [ 70.1 KiB | Viewed 111 times ]

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Sat 20 Nov 2021, 16:13 
Offline
Inventarie
User avatar

Joined: Sun 16 May 2004, 01:07
Posts: 29997
Location: Mariehamn
Kör: Impreza GT
Kobbeuffe wrote:
Ingen aning om vad själva APM gör me den så de strunta jag i å koppla in än så länge.

Jag använde F550 endast för foto, och då dög en servo-styrd gimbal.
Kablarna från APM är signal direkt till roll och tilt-servona samt avtryckarservot.
Skulle du använda servon så måste du ha matning och på den servo-gimbal jag använde så fann det ett litet kretskort jag lödde ihop för att få matning från UBECen.
Så om du kör borstlös gimbal med inbyggd controller behöver du inte dessa tre kablar. Ska du filma så startar du ju ändå filmandet på marken och behöver således inte servo-signalen för avtryckare heller.

Hur tänkte du göra med FPV? Sätta på en liten lätt FPV-kamera på gimbaln och programmera om för ändrad vikt samt ändra balans och använda lättböjlig kabel?
Eller har kameran live view?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Wed 24 Nov 2021, 20:19 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
Nu fick jag kontakt med telemetrin. det var nog gamla datorn som var körd med alla om och avinstalleringar av allt möjligt som bråkade. Nya datorn---> plupp plupp. Ny firmware i båda sikradios och plupp plupp så kopplade de ihop...

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Wed 24 Nov 2021, 21:57 
Offline
Inventarie
User avatar

Joined: Sun 16 May 2004, 01:07
Posts: 29997
Location: Mariehamn
Kör: Impreza GT
Va bra! Tyckte väl att grejerna funkade klanderfritt. ;-) Men räckvidden i "mark-SIK-radion" ger jag inte mycket för. När dom funkar bra på full effekt (100mW är max på standard och max lagliga på 433 MHz) så har jag kommit så långt som 500m. Så de är inte superduper. Gäller att ha bättre antenner än dom där omni-varianterna. De skickar ju ut signalen i Donut-form.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Thu 25 Nov 2021, 09:37 
Offline
Veteran
User avatar

Joined: Mon 08 Jul 2013, 19:01
Posts: 3058
Kör: Kawasaki Vulcan 1500
MickeM wrote:
Va bra! Tyckte väl att grejerna funkade klanderfritt. ;-) Men räckvidden i "mark-SIK-radion" ger jag inte mycket för. När dom funkar bra på full effekt (100mW är max på standard och max lagliga på 433 MHz) så har jag kommit så långt som 500m. Så de är inte superduper. Gäller att ha bättre antenner än dom där omni-varianterna. De skickar ju ut signalen i Donut-form.


Jo antennerna är ju nästa viktigare än radion i sig. Ska nog kolla vad jag har i gömmorna.
Jag behöver inte egentligen lång räckvidd på dom alls då jag i princip endast använder datorn till programmering och missions och det gör jag ju på marken.

_________________
Men dåså. Just go for it


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MickeM's Foto-plattform DJI F550
PostPosted: Thu 25 Nov 2021, 19:05 
Offline
Inventarie
User avatar

Joined: Sun 16 May 2004, 01:07
Posts: 29997
Location: Mariehamn
Kör: Impreza GT
Kobbeuffe wrote:
MickeM wrote:
Va bra! Tyckte väl att grejerna funkade klanderfritt. ;-) Men räckvidden i "mark-SIK-radion" ger jag inte mycket för. När dom funkar bra på full effekt (100mW är max på standard och max lagliga på 433 MHz) så har jag kommit så långt som 500m. Så de är inte superduper. Gäller att ha bättre antenner än dom där omni-varianterna. De skickar ju ut signalen i Donut-form.


Jo antennerna är ju nästa viktigare än radion i sig. Ska nog kolla vad jag har i gömmorna.
Jag behöver inte egentligen lång räckvidd på dom alls då jag i princip endast använder datorn till programmering och missions och det gör jag ju på marken.

Jag har letat efter bättre antenner, men inte tagit steget och beställt. Har inte behövt längre än 500m. Men vissa flyg och multicoptrar har ibland tappat signalen bara för att de vänt om, för en stund. Så bättre antenner på marken hade nog vart bra, lite jobbigt hålla på sikta med vissa förstås.

Har provat en antenn som ska vara klart bättre, men den har så otroligt lång sladd så impedansen blir så hög så antennen i sig gav inte så mycket. Har ju en antenna tracker så en riktbar 433MHz / 868MHz-antenn hade vart finfint då. En fördel med att ha fungerande telemetri är att man kan göra ändringar live.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 78 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group