Då har man varit och flugit simulatorn hos Ålands Flygklubb (
http://www.flygklubben.ax/ )
Var ju riktigt roligt att flyga lite mera in real så när jag kom hem blev det att kör in Microsoft Flight Simulator X i datorn.
Blev en liten besvikelse när man bara kunde flyga med pil upp och ned, fungerade dåligt.
Det ska nog vara mera riktiga spakar för att det ska bli roligt, men kul i alla fall att man har början.
Bara att tacka Ålands Flygklubb för det här var riktigt roligt.
Från Ålands flygkubbs hemsida.
http://www.flygklubben.ax/Klubbens_simulator.php
Simulatorn
Under våren 2005 köpte vi in hårdvara för att bygga vår egen simulator. En komplett dator med två 19" TFT-skärmar inskaffades tillsammans med en uppsättning av vardera CH Products USB Yoke och CH Products Pro Pedals.
Ett hörnutrymme i klubblokalen avdelades och ivriga händer byggde där upp en box som simulatorn nu huserar i.
På datorn körs flygsimulatorn Microsoft Flightsimulator 2004 (MSFS 2004). Hittills har tilläggsprogrammen FSNavigaotor och Reality XP Garmin GNS 530, inköpts och installerats. Det senare är faktiskt det träningsprogram som Garmin själva tagit fram och som har integrerats i simulatorn av Reality XP. Efterhand kommer säkerligen flera tilläggsprogram att inskaffas.
Hur använder vi flygsimulatorn?
Eftersom inköpet av all hårdvara för simulatorn var en kännbar finansiell belastning, bekostas detta genom att man köper tid för att använda simulatorn.
Ett konto för varje användare skapas och när man loggar in för att använda simulatorn, så mäts även den tid man använt simulatorn.
Det står en naturligtvis fritt att använda simulatorn såsom man vill, men om man vill praktisera tekniker som verkligen används av piloter så finns det oftast någon på klubben som kan vara med och vägleda.
I MSFS 2004 finns det även inbyggt möjligheten att ta olika flyglektioner. Dessa täcker allt från de enklaste övningar till mera avancerade instrumentflygningar.
Man bedöms sedan enligt hur väl man uppnått de föreskrivna målen.
Hur vill vi utveckla simulatorn?
Det finns en mycket stor mängd tilläggsprogram att inhandla för MSFS2004. På det sättet kan man få nya flygplan som är mycket mera avancerade än de som är med som standard, mera noggrant återgivna flygplatser och markområden, olika verktyg för att skapa bättre väder etc.
Om datorn ansluts till Internet så kan man även börja flyga på olika nätverk. Du ser då omkring dig andra plan som sköts av personer på sina datorer och framförallt har du personer som agerar flygledare. Dom ser dig på sina fiktiva radarskärmar och du kommunicerar sedan med dem per text eller mikrofon. Detta är perfekt om man vill lära sig korrekt radioprat!
Allmänt
Så länge man inser att flygsimulatorer rör sig någonstans mellan att vara ett spel och en simulator, så kan man ha stor nytta av dem.
Man kan aldrig lära sig flyga på riktigt genom att flyga på en flygsimulator, men man kan lära sig grundläggande tekniker som man sedan kan ha nytta av om man tar det stora steget till ett certifikat.
Och även om man inte tänker ta ett certifikat så är det infernaliskt roligt att leka pilot hemma framför datorn!
Man kan lära sig att läsa av instrument på korrekt sätt, förstå hur kontrollerna fungerar och reagerar, lära sig hur man navigerar med hjälp av instrument mm.
Men du är trots allt vid en stillavarande dator som aldrig kan ge den rätta känslan för ett flygplan som rör sig i tre plan.
Simulatorn ger dig också begränsade möjligheter att titta dig omkring för att lokalisera din omgivning.
Flygsimulatorer används vid många flygskolor som hjälp vid undervisningen och vissa simulatorer är i USA t om certifierade av luftfartsmyndigheterna så att dina timmar i simulatorn kan tillgodoräknas dig vid utbildningen. Den vi använder, MSFS 2004, är dock inte av den typen.
Det absolut viktigaste för att få ut så mycket som möjligt av en flygsimulator, är att man har bra kontroller. Vi använder en yoke och pedaler från tillverkaren CH Products.
Det finns dyrare och mera sofistikerade lösningar, men man får mycket god valuta för pengarna.
Pedalerna kommer till hjälp vid taxning och såklart när man har sidovind och behöver räta upp planet.
En del nöjer sig med att flyga med MSFS 2004 i standardutförande, men simulatorns potential kommer fram först när man börjar testa olika tilläggsprogram, add-ons.
Det finns såväl gratisvarianter som köpprodukter, men som regel gäller att köpprodukterna håller högre kvalitet.
Det är idag så pass avancerat och tidsskrävande att ta fram produkter som möter de höga krav som många simulatoranvändare lärt sig att ställa, att det ofta är omöjligt att göra det gratis. Men det finns undantag!
Övriga simulatorer
http://www.flygklubben.ax/Flygsimulator ... _3;links_1